De praktijk
Fydee is momenteel intensief betrokken bij de totstandkoming van een gezondheidscentrum in de provincie Zeeland. Daar waar vroeger vaak de zorgverleners het initiatief namen zie je nu dat steeds vaker de gemeente, provincie en zorgverzekeraars vanuit de noodzaak van gebrek aan zorg het initiatief nemen.
Vooral in gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid zien bovengenoemde partijen een tekort aan huisartsenzorg ontstaan.
Geïntegreerde, zorg overstijgende dienstverlening op de wijk gericht is het kernwoord in dezen. Het gezondheidscentrum van de toekomst biedt naast de apotheek, huisartsen en fysiotherapie ook plaats aan het ziekenhuis, aanbieders in het sociaal-maatschappelijke domein en JGZ. Dit met als doel zorg dichter bij de wijk / stad / dorp te brengen vanuit 1 plek waar niet het aanbod maar de zorgvraag centraal staat.
Waarom is bovengenoemde de toekomst?
Omdat er een noodzaak is! Vooral in de niet verstedelijkte gebieden zie je de volgende knelpunten ontstaan:
– Een tekort aan huisartsen; veel uitstroom en te weinig instroom van nieuwe huisartsen welke ook nog eens niet fulltime willen werken.
– Het langer thuis blijven wonen i.c.m. vergrijzing.
– Zorgverzekeraars moeten in hun kern werkgebied een minimale capaciteit hebben aan huisartsenzorg. Van de zorgverzekeraars CZ, VGZ en Menzis bevindt hun kern werkgebied zich in niet verstedelijkte gebieden.
– Zorgverzekeraars moeten het dus aantrekkelijk maken voor huisartsen om zich te vestigen in dergelijke gebieden.
– De nieuwe huisarts wilt overwegend werken in dergelijke gezondheidscentra. Er is weinig animo om een solo-praktijk draaiende te houden. |