Hoe zorg je dat jouw fysiotherapiepraktijk online vindbaar is?

60% van de zorgconsumenten zoekt zelf online naar een oplossing voor hun pijnklachten en slaan hiermee de stap naar een huisarts over. Veel (online) zorgconsumenten weten helemaal niet dat zij voor veel aandoeningen ook bij de fysiotherapeut terecht kunnen. Als zij online op zoek gaan naar een oplossing voor hun klacht, komen ze ook niet op een fysiotherapie site terecht, omdat fysiopraktijken hier over het algemeen nog niets mee doen. Waar bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven, massagesalons, online retailers en andere medische disciplines hier al heel goed op inspelen, laten de meeste fysiopraktijken echt nog kansen liggen.

Nieuwe klanten via Google
Hoeveel nieuwe klanten komen er bij jouw fysiotherapiepraktijk binnen via Google? Heb je wel eens gegoogled op relevante zoekwoorden als: hoofdpijn, sportblessure, fysiotherapie, fysiotherapeut, groeiproblemen, bekkenklachten, armpijn en rugpijn of jouw fysiotherapiepraktijk dan op de eerste Google pagina tevoorschijn komt? Als het antwoord NEE is, dan ligt er nog een hele interessante markt zo voor het oprapen.

5 tips om de online zichtbaarheid van jouw fysiotherapiepraktijk te vergroten via SEO
Met een gebruiksvriendelijke, informatieve en representatieve praktijkwebsite maak je een goede indruk bij online zoekers. Je kunt zelf door middel van SEO (zoekmachine optimalisatie) invloed uitoefenen op de vindbaarheid in Google. Hierdoor kun je zonder hoge advertentiekosten er toch voor zorgen dat je praktijkwebsite goed gevonden wordt op Google. Hoe doe je dat?

 

  1. Zorg dat je praktijkwebsite de juiste zoekwoorden bevat
    Om te zorgen dat je website opgepakt wordt door Google dien je in al jouw website teksten relevante zoekwoorden terug te laten komen. Dit  begint met het opstellen van een lijst met relevante zoekwoorden. Als fysiotherapiepraktijk lijkt het vanzelfsprekend om het zoekwoord ‘fysiotherapiepraktijk’ te gebruiken. Nadeel van dit zoekwoord is alleen dat alle fysiotherapiepraktijken in Nederland hier hetzelfde over denken. Hierdoor is het moeilijk om met dit zoekwoord op de eerste Google pagina uit te komen. Op deze manier maak je de zoekwoorden concreter, waardoor de kans groter wordt dat Google het oppakt:
  • Kies een zoekterm die minimaal uit 2 woorden bestaat (bijvoorbeeld ‘pijnlijk been’)
  • Verwerk de plaatsnaam in je zoekterm
  • Bekijk hoe vaak er gezocht wordt op de zoekterm met behulp van de zoekwoordplanner van Google
  • Gebruik zoektermen die aansluiten op de verschillende aandoeningen waarvoor mensen bij jullie in de fysiotherapiepraktijk terecht kunnen en ook zoektermen die passen bij de oplossingen die je biedt zoals bijvoorbeeld Dry Needling therapie. Mensen die al reeds kennis hebben gemaakt met deze vorm van therapie zullen eerder geneigd zijn om hier direct naar te zoeken.
  1.  Zorg dat je de zoekwoorden op verschillende relevante plekken op de site plaatst
    Wil je dat jouw website gevonden wordt op bepaalde zoekwoorden, dan zul je deze zoekwoorden herhaaldelijk moeten laten terugkomen in teksten en ook verwerken in paginatitels en in de paginabeschrijving. Deze teksten zie je namelijk terug in de zoekresultaten van Google. Daarnaast moeten alle afbeeldingen voorzien worden van alt-teksten, zodat Google kan lezen wat er op de afbeeldingen staat.Plaats de zoekwoorden ook in het menu, de koppen, inleidingen en de teksten. Door zoektermen dikgedrukt te maken, kun je deze benadrukken. Wat ook goed werkt is als je de zoekwoorden op andere pagina’s als interne link laat doorverwijzen naar een aparte pagina met uitleg over het zoekwoord.
  1. Plaats actuele content op je praktijkwebsite
    Websites die regelmatig worden aangepast, maken meer kans op een goede vindbaarheid in Google. Dit kun je heel eenvoudig aanpakken door bijvoorbeeld wekelijks een leuk artikel toe te voegen aan je nieuwspagina en deze door laten linken naar een kader op je homepage, waardoor altijd het laatste nieuws op de homepage van je praktijkwebsite komt te staan.
  1. Zorg dat je teksten zijn afgestemd op de behoefte van je doelgroep
    Je kunt nog zulke relevante zoekwoorden gebruiken op je site, als de teksten uiteindelijk niet aansluiten bij de zoek behoefte van de online zorgconsument, dan zal deze snel weer afhaken en zijn online zoektocht ergens anders verder continueren. Het is dus heel belangrijk dat je teksten relevant zijn op het onderwerp en dat je goed duidelijk maakt welke oplossing je aanreikt. De zoeker zal zich, wanneer hij op een nieuwe pagina terecht komt, diverse dingen onbewust afvragen.- Gaat deze pagina over het onderwerp waar ik op heb gezocht?
    – Kan deze pagina mij verder helpen?
    – Snapt degene die de tekst geschreven heeft mijn probleem?
    – Hoe betrouwbaar is de informatie die hier staat?Als je zorgt dat de teksten antwoord geven op deze vragen dan is de kans heel aannemelijk dat de zoeker contact met de praktijk opneemt.
  1. Werk aan je linkbuilding
    Last but not least houdt Google rekening met het aantal links op internet dat naar jouw website verwijst. Hoe meer links naar je website verwijzen, hoe belangrijker jouw website wordt ingeschat. Hierbij is het wel van belang dat de links relevant en betrouwbaar zijn.Ook interne links zijn van belang. Dit zijn de links die binnen je website naar een andere pagina verwijzen. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de homepagina doorlinken naar de aandoeningen waarvoor zorgconsumenten bij je terecht kunnen. Dit helpt je niet alleen om beter gevonden te worden in Google, maar tevens de sitebezoekers om sneller uit te komen op een voor hen relevante pagina.

 

Kun je hier hulp bij gebruiken? Het team van Fysio Promotors staat voor je klaar om met je praktijk aan de slag te gaan!