Modelovereenkomst vervangt VAR
Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel tot afschaffing van de verklaring arbeidsrelatie(VAR) en de invoering van het systeem van door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten.
Het gebruik van de VAR, en straks de overeenkomst, geeft opdrachtgever en opdrachtnemer vooraf zekerheid over het wel of niet moeten inhouden van loonheffingen en het afdragen van premies.
Afschaffing VAR
De inwerkingtreding van de wet is uitgesteld tot 1 mei 2016. Tot deze datum blijft de huidige VAR (bij gelijkblijvende werkzaamheden en omstandigheden) dus gewoon geldig. Verder is afgesproken dat er een gewenningsperiode wordt ingelast. Deze zal duren tot 1 mei 2017. Tijdens deze gewenningsperiode heb je als praktijkeigenaar de tijd om de werkwijze aan te passen en over te schakelen op het gebruik van overeenkomsten. De belastingdienst zal in deze periode wel toezicht houden, maar niet actief handhaven. Alleen in situaties waarbij het overduidelijk is dat niet aan de voorwaarden wordt voldaan, zal de belastingdienst handhaven en corrigeren.
Goedgekeurde modelovereenkomsten
Vanaf 1 mei 2016 dient te worden overgegaan op het gebruik van overeenkomsten. Er zijn drie soorten overeenkomsten:
- Algemene modelovereenkomsten
- Voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen
- Individuele overeenkomsten
Deze overeenkomsten zijn voor eigen gebruik te downloaden van de website van de belastingdienst. Het is ook mogelijk om zelf een overeenkomst op te stellen en deze voor goedkeuring aan de belastingdienst voor te leggen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om één van de reeds bestaande en goedgekeurde overeenkomsten te gebruiken. Wij hebben voor de fysiotherapie alvast een voorbeeld overeenkomst ingediend. Zodra deze wordt goedgekeurd, zullen wij deze op de interne site plaatsen.
Je kunt voor nu alvast gebruikmaken van één van de modelovereenkomsten. De gemarkeerde delen mogen hierbij niet worden aangepast.
De praktijk
Gaandeweg het jaar 2016 zal duidelijk worden wanneer en in welke situatie een bepaalde overeenkomst gebruikt kan worden. Ook is het de vraag of er voor iedere afzonderlijke opdracht een nieuwe overeenkomst moet worden opgesteld of dat er in de offerte en opdrachtbevestiging verwezen mag worden naar een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst (volgens de staatssecretaris van Financiën is dit mogelijk). De verwachting is dat dergelijke praktische problemen in de loop van het jaar zullen worden opgelost.
Wij adviseren je om tijdig te starten met het gebruik van de overeenkomsten. Voordat je één van de overeenkomsten gaat gebruiken is het aan te raden om deze kort door ons te laten beoordelen. Dit geldt ook voor het geval wanneer een opdrachtgever je een overeenkomst ter ondertekening voorlegt. Het is namelijk van groot fiscaal en financieel belang hoe de overeenkomst door de belastingdienst wordt beoordeeld en of deze voor jou van toepassing is.
Wanneer je nog vragen hebt of als zaken onduidelijk zijn dan horen wij het graag. Wij helpen je graag op weg.