Inkoopbeleid CZ: zorg of zorgelijk?

cz-578Alle zorgverzekeraars hebben in april de contouren van hun inkoopbeleid 2016 gepresenteerd.
Fydee heeft alle definitieve inkoopdocumenten van de zorgverzekeraars ontvangen en geanalyseerd.
Met name het beleid van CZ baart ons zorgen.

Middels deze link opent u het zorginkoopbeleid 2016 van CZ, fysiotherapie. Leest u deze alstublieft eerst goed door, voordat u onderstaande toelichting leest.

In 2016 verandert er volgens onze voorspelling weinig bij bijna alle zorgverzekeraars.

  • Menzis: weinig veranderingen
  • UVIT: weinig veranderingen. Het meten van klantervaring is extra.
  • Achmea: wij voorspellen weinig veranderingen. De complete afdeling paramedische zorginkoop is opgeheven. Daar waar Achmea trendsetter was, zullen we hoogstwaarschijnlijk gaan volgen.
  • CZ: wordt de trendsetter. Gaat CZ zorgen voor allemaal tevreden fysiotherapiepraktijken? Nee!
    Gaat CZ ervoor zorgen dat het voor veel praktijken zorgelijk wordt: Ja!

Zorginkoopproces van CZ: 

CZ heeft twee vaste waarden in haar zorginkoopproces:

  1. De hoeveelheid zorg;
  2. De kostprijs per zorgeenheid.

Waardebeïnvloedende elementen in haar zorginkoopproces zijn:

  1. Volumegerelateerde ingrepen;
  2. De gezondheidsstatus en suboptimaal resultaat;
  3. Goede coördinatie van het zorgproces, tijdigheid en zelfregie.

Waarmee zet CZ de trend in 2016:

  • In de overeenkomst fysiotherapie 2016 zullen volumeafspraken worden gemaakt met alle zorgaanbieders voor de gecontracteerde zorg.
  • CZ gaat voor zinnige zorg en zuivere rekeningen. Ze zijn overactief in het achterhalen van foutieve declaraties, maar ook van oneigenlijk (niet volgens de regels) en ondoelmatig (verspilling) gebruik van zorg.

CZ overeenkomsten

CZ dwingt u in drie verschillende overeenkomsten. Welke van de drie overeenkomsten de fysiotherapeut voor het contractjaar 2016 krijgt aangeboden, is afhankelijk van twee criteria:

  1. Het aantal behandelde CZ­-verzekerden in 2014;
  2. In combinatie met de gerealiseerde behandelindex over 2014.

Overeenkomst A is de meest interessante overeenkomst, C de minst interessante.

Overeenkomst A:

Als de behandelindex 40 of hoger is, maar lager is dan 100, dan krijgt de zorgaanbieder overeenkomst A aangeboden. In deze overeenkomst kan ook de PLUS-overeenkomst aangegaan worden. Deze overeenkomst is voor drie jaar. Het meten van klantervaring is verplicht. Indien een praktijk een verzekerde meer dan 12 keer behandelt met manuele therapie, kan dit voor CZ aanleiding zijn om het dossier te controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid.

Overeenkomst B:

Als de behandelindex lager is dan 40 of tussen de 100 en 120, dan krijgt de zorgaanbieder overeenkomst B aangeboden. Deze overeenkomst is voor één jaar. Voorafgaand aan de behandeling moeten zorgaanbieder een akkoord­verklaring aanvragen voor alle aandoeningen die voorkomen op bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering. Het meten van klantervaring is verplicht. Indien een praktijk een verzekerde meer dan 12 keer behandelt met manuele therapie, kan dit voor CZ aanleiding zijn om het dossier te controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid.

Overeenkomst C:

Als de behandelindex 120 of hoger is, maar lager dan 150, of er is geen behandelindex gerealiseerd, dan krijgt de zorgaanbieder overeenkomst C aangeboden. Deze overeenkomst is voor één jaar. Voorafgaand aan de behandeling moeten zorgaanbieder een akkoord­verklaring aanvragen voor alle aandoeningen die voorkomen op bijlage 1 van het Besluit zorgverzekering.

In overeenkomst C is het Beheersmodel opgenomen. Om een aantal van de kwaliteitsbepalingen uit de overeenkomst te toetsen, kan CZ de zorgaanbieder selecteren voor de Beheersmodel audit fysiotherapie. Tijdens de Beheersmodel audit fysiotherapie toetst een auditbureau deze bepalingen op een transparante en objectieve wijze. Het meten van klantervaring is verplicht. Indien een praktijk een verzekerde meer dan 12 keer behandelt met manuele therapie, kan dit voor CZ aanleiding zijn om het dossier te controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid.

Praktijken met een behandelindex van 150 of hoger vallen in principe buiten het inkoopbeleid. Voor 2016 zal er een aangepast aanbod met aanvullende eisen gedaan worden.

Signaleringsmoment

CZ bouwt in alle overeenkomst het zogeheten signaleringsmoment in. In feite gaat dit over het maken van volumeafspraken en hiermee dus het totaal beheersbaar houden van de zorguitgaven. De aan de verzekerden verleende zorg wordt tegen de afgesproken tarieven gedeclareerd. Is het bedrag ‘signaleringsmoment’ bereikt, dan gelden lagere tarieven. Het bedrag ‘signaleringsmoment’ is in feite uw totale omzet CZ over 2014 met daarbovenop een indexatie, in detail is de indexatie als volgt:

Overeenkomst A

Uw CZ/Delta Lloyd/OHRA praktijkomzet in 2014:
+ prijsindexatie 2015 (100%) trendmatige aanpassing
+ 3,5% (berekend over hierboven genoemde 100%) prijsindexatie 2016.

Overeenkomst B

Uw CZ/Delta Lloyd/OHRA praktijkomzet in 2014:
+ prijsindexatie 2015 (100%) prijsindexatie

Overeenkomst C

Uw CZ/Delta Lloyd/OHRA praktijkomzet in 2014:
+ prijsindexatie 2015 (100%) trendmatige aanpassing minus 3,5%

In jip-en-janneketaal:

Bij overeenkomst A is uw volume voor 2016 uw omzet van 2014. Daarbovenop komt een prijsindexatie van 2015 (waarschijnlijk max. 2,5%). Daarbovenop komt nog een prijsindexatie voor 2016 van 3,5% wat hoogstwaarschijnlijk de tariefstijging is in overeenkomst A.

Bij overeenkomst B heeft u dus hoogstwaarschijnlijk geen tariefstijging, ook geen tariefafname. Uw volume blijft hetzelfde.

Bij overeenkomst C heeft u hoogstwaarschijnlijk een tariefafname. Uw volume neemt af.

Is dit zorgelijk? Ja!

Is dit onoverkomelijk? Nee.
Wordt u heel veel extra beloond als u doelmatig werkt: Nee.
Blijft u hetzelfde verdienen in de basis: Ja.
Gaat CZ minder uitgeven dan voorheen: Ja.
Is dit de gecontracteerde toekomst van de fysiotherapie: hoogstwaarschijnlijk ja.

Wanneer blijft gecontracteerd zijn interessant? Bij lage behandelgemiddeldes en veel verzekerden van de specifieke verzekeraar in uw praktijk.

In de komende maanden zullen wij aan dit onderwerp middels heldere opinievorming meer aandacht geven.

Blijft u vooral zorgen, maar: niet teveel!