Column Rein-Jan: transformatie van holistische naar duale denkwijze

Wat ik mij nog goed kan herinneren van de opleiding is de visie die wij als fysiotherapeuten hebben op klachten en aandoeningen en daarmee de mens; een holistische.

Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken. Het woord holisme komt van het Griekse ‘holon’, wat ‘het geheel’ betekent.

Mij werd geleerd, en deze mening deel ik, dat Medisch Specialisten duaal denken. Het tegenovergestelde van hoe wij als fysiotherapeuten denken. Heel zwart-wit gezegd: een hernia die snijd je weg. Gedragsbeïnvloeding, training, houding- en bewegingsadvies worden vaak vergeten. Gelukkig gaan steeds meer Medisch Specialisten holistischer kijken. Met dank aan u en uw collega’s.

De samenleving wordt in rap tempo meer en meer duaal.

In de politiek zien we dit terug in de vluchtelingendiscussie.
In het dagelijks leven zien we in relatie tot deze vluchtelingendiscussie duaal gedrag van een grote groep burgers, al dan niet ingegeven door de momentane politieke polarisatie.

Duaal komt ook voor in ons verzekeringsstelsel: had je vroeger een ziekenfonds of particuliere verzekering, dan heb je nu de restitutie en de naturapolis.

Daar is niets mis mee, dit geeft keuzevrijheid en keuzevrijheid tot alle ongecontracteerde zorg met een restitutiepolis.

Wat mij op ons ‘micro-niveau’ zorgen baart is duaal gedrag van zorgverzekeraars, en dan vooral de zorginkoop paramedie.

Duaal gedrag gaat hand in  hand met een gemis aan creativiteit, een gebrek aan onderscheidend vermogen en forse bezuinigingen binnen verzekeraars. Een grote groep aanbieders van 1e lijns fysiotherapie, 5500 unieke praktijk-AGB-codes, zit letterlijk en figuurlijk vast in een duale systematiek.

De systematiek van een supercomputer die complete afdelingen zorginkoop heeft vervangen.

Achmea heeft sinds dit jaar geen zorginkopers fysiotherapie meer. U leest het goed: GEEN.

Hier is dus geen ruimte voor creativiteit, maatwerk en onderscheidend vermogen.

De supercomputer van zorgverzekeraars meet in hoofdzaak 3 zaken per unieke AGB-code

  1. De gedeclareerde omzet.
  2. Doelmatigheid.
  3. Patiënttevredenheid.

Natuurlijk kent ieder punt sub-registraties zoals de omzet per patiënt, onderling vergelijk op patiënt/regio niveau etc..

Mijn advies aan u, als holistisch denker, is om buitenom uw directe patiëntcontact, (gemiddeld 80 keer per week) een knop in uw hoofd om te zetten van holistisch naar duaal.

Neem van mij aan; het kost heel veel moeite en vergt veel training, maar het werkt.

Uw klant moet u niet vermoeien met negativiteit, u zelf ook niet.

Dit werkt door duaal te denken:

  1. ‘Ligt mijn omzet op lijn’.
  2. ‘Heb ik voldoende unieke klanten’.
  3. ‘Zijn mijn klanten zo tevreden dat ze een vragenlijst (naar tevredenheid van iedereen) willen invullen’.                                                                                       

Soms helpt het als u aandacht geeft aan een gedeelte van het geheel, wanneer dit het geheel leefbaarder maakt. Wij helpen u daar graag bij.