Bekendmaking nieuw inkoopbeleid verzekeraars 2017
Voor 1 mei zijn verzekeraars verplicht hun inkoopbeleid voor volgend jaar bekend te maken. Fydee heeft alle belangrijke aanpassingen per verzekeraar voor je geanalyseerd, zodat je weet wat je kunt verwachten als je kiest om een contract aan te gaan.
UVIT – STAAT VOOR ZINNIGE ZORG
Het credo van UVIT voor 2017 wordt ‘Zinnige Zorg’ waarbij de patiënt centraal staat en verspillingen voorkomen worden.
UVIT heeft in 2016 twee nieuwe inkopers aangenomen, namelijk één collega-praktijkeigenaar en één ‘oud’ inkoper van Achmea. Het is duidelijk te zien dat UVIT goed heeft gekeken naar wat ‘de rest’ doet, wat Achmea deed en wat beproefd is in de markt. Dit betekent dat de contracten van UVIT en CZ heel erg op elkaar gaan lijken.
Hieronder worden de nieuwe contractvormen van UVIT uitgelegd met bijbehorende voorwaarden:
– Startovereenkomst Instapcontract (ook voor nieuwe aanbieders, met minimale voorwaarden):
— Behandelindex is gebaseerd op de spiegelinformatie van Q3 en Q4 2015 en Q1 en Q2 2016; deze index ligt tussen > 120 en ≤ 150% van het gemiddelde;
— Kwaliteitsvoorwaarden: je bent ingeschreven in het BIG-register en daarnaast het CKR of het Keurmerk Fysiotherapie.
– Generieke Overeenkomst (contract is vergelijkbaar met voorwaarden 2016):
— Behandelindex is gebaseerd op de spiegelinformatie van Q3 en Q4 2015 en van Q1 en Q2 2016; deze index is lager dan 40% of ligt tussen de ≥100% en ≤120% van het gemiddelde;
— Kwaliteitsvoorwaarden: je bent ingeschreven in het BIG-register en daarnaast in het CKR of het Keurmerk Fysiotherapie, je maakt gebruik van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) en je meet de ervaringen van je patiënten met de CQi-vragenlijst.
– Intensief Overeenkomst (wordt gesloten met koplopers en willen daar graag mee innoveren. In de overeenkomst staan kwaliteit en doelmatige zorg voorop):
— Behandelindex is gebaseerd op de spiegelinformatie van Q3 en Q4 2015 en van Q1 en Q2 2016; deze index ligt tussen ≥40% en <100% van het gemiddelde, waarbij het volume consumerende VGZ-verzekerden meer is dan 10;
— Kwaliteitsvoorwaarden: je bent ingeschreven in het BIG-register en daarnaast in het CKR of het Keurmerk Fysiotherapie, je maakt gebruik van een Elektronisch Patiënten-dossier (EPD) en je meet de ervaringen van je patiënten met de CQi-vragenlijst. Daarnaast heb je het Effectiviteitstraject uitgevoerd en voldoe je aan het Motivational Paper van UVIT.
– Verbeterovereenkomst
Deze verbeterovereenkomst sluiten zij met praktijken die zorg leveren met een behandelindex die hoger is dan 150%. Deze praktijken bieden zij een verbetertraject aan, waarbij je een jaar de gelegenheid krijgt voor verbeteringen. Als je jezelf in dit jaar niet of onvoldoende verbetert, bieden zij je voor 2018 geen contract meer aan.
CZ- JUISTE ZORG OP JUISTE PLEK
Het credo van CZ voor 2017 is dat zij de zorgvraag van de patiënt centraal zetten en de juiste zorg op de juiste plek inkopen. Voor zover bekend gaat CZ niets wijzigen ten opzichte van haar overeenkomsten in 2016.
Overeenkomst A
Aantal in 2015 behandelde verzekerden: >10
Gerealiseerde behandelindex 2015: ≥40 en <100
Overeenkomst B
Aantal in 2015 behandelde verzekerden: ≥1
Gerealiseerde behandelindex 2015: <40 of ≥100 en <120 of geen gerealiseerde behandelindex 2015
Overeenkomst C
Aantal in 2015 behandelde verzekerden: >10
Gerealiseerde behandelindex 2015: >120 en <150
MENZIS – MEERWAARDE VOOR DE KLANT
Het credo van Menzis voor 2017 is het inkoopbeleid herkennen in haar vier belangrijkste pijlers: substitutie, doelmatigheid, kwaliteit en controle op zorgkosten.
Dit is ten opzichte van voorgaande jaren niet veranderd. Nieuw hierin is de pijler ‘meerwaarde voor de klant’. Klanten van Menzis willen weten waar ze aan toe zijn in de zorg. Op contractniveau verandert er weinig, wel gaat er op controleniveau aardig wat veranderen:
Voor de paramedische zorg gaan ze met name nader in op de controle op zorgkosten, de doelmatigheid en de transparantie in kwaliteit.
Rechtmatigheid van zorgkosten
Om de zorg betaalbaar te houden vindt Menzis het van belang dat er alleen betaald wordt voor die zorg die valt binnen de kaders van de verzekerde zorg. Om dit te kunnen garanderen zullen voor alle zorgsoorten binnen de paramedische zorg de controles in 2017 verder geïntensiveerd worden. Kijk voor meer informatie over controles op de website.
Doelmatigheid
Om zinnige en zuinige zorg transparant te maken aan zorgaanbieders, wil Menzis voor zorgaanbieders een behandelindex inzetten. De vorm en de inhoud van deze index zal in de loop van 2016 verder uitgewerkt worden binnen de Stichting Kwaliteitsmonitoring Zorg (SKMZ), waar Menzis zitting in heeft.
ACHMEA – GAAT IN DE VOETSPORTEN VAN CZ EN UVIT TREDEN
In de komende jaren zal het Zilveren Kruis meer de aansluiting zoeken bij het kwaliteitsbeleid wat ontwikkeld is op het veld en minder zelf de kwaliteitseisen bepalen.
Vanaf 1 mei zal het inkoopbeleid van Achmea meer op details bekend worden. De inkoopafdeling is volledig gereorganiseerd en zijn er in feite geen zorginkopers fysiotherapie meer. Achmea valt hierdoor nu onder de inkoper(s) paramedie.
Fydee voorspelt dat Achmea de verzekeraars CZ en UVIT gaat volgen, en dus minder gaat dicteren, waar zij tot nu toe altijd in voorop liepen.
Generale Conclusie
Onze voorspelling dat inkoop steeds meer het werk van ‘super computers’ zou worden komt uit. Ook hebben wij voorspeld dat verzekeraars elkaar na-apen en dat de verschillende criteria van de zorgverzekeraars steeds meer op elkaar gaan lijken.
Dit blijkt:
1. Behandelgemiddeldes is inkoopcriterium 1
2. Daarna patiëntentevredenheid
3. Met een plus, maar dan moet je wel voldoen aan de doelmatigheidseis,kun je het verschil in tarieven maken